Du bør skaffe dig et overblik over, hvordan lønningerne er for den personalegruppe, du skal forhandle løn for.

Som TR har du krav på at få en oversigt over lønsammensætningen for alle de ansatte i personalegruppen, du skal forhandle for. Oversigten får du fra din leder eller evt. fra det centrale personalekontor. Har du ikke modtaget oversigten, kan du blot anmode din leder herom. Oversigten er et udtræk fra lønsystemet, som viser hver enkelt medarbejders samlede faste løn fordelt på centralt og lokalt aftalte løndele, dvs. kvalifikations- og funktionsløn inkl. det enkelte tillægs benævnelse.

I værktøj 4 findes en henvisning til de overenskomstbestemmelser, som bestemmer, at du som TR har ret til oplysninger om (blandt andet) lønsammensætningen.

Hent værktøj 4: Overenskomstbestemmelser om oplysninger, du har krav på som TR (pdf)

Værktøj 5 kan hjælpe dig med at skabe overblik over de ansattes lønninger, og omfatter vigtige opmærksomhedspunkter, som du skal huske, når du skaber overblik over lønninger.

Hent værktøj 5: Tjekliste: Overblik over lønsammensætningen for personalegruppen (pdf)

Det er afgørende for en god forhandling, at begge parter har de samme oplysninger. Det er derfor en god idé, at du skaber overblik over de ansattes lønninger sammen med din forhandlingsmodpart (lederen), før I sætter jer til forhandlingsbordet. Det giver også en god start på en forhandling, at I kan lægge ud med at konstatere enighed om (blandt andet) lønsammensætningen for de ansatte.

Hvis forhandlingen omfatter en større personalegruppe, kan det være vanskeligt at overskue og få overblik over lønninger ud fra den oversigt, du har fået udleveret. Så er der brug for nogle tabeller eller figurer og nøgletal til at hjælpe med overblik. I den situation anbefaler Socialpædagogerne, at du og din forhandlingsmodpart skaber overblik sammen. Din leder kan for eksempel bede det centrale personalekontor om at udarbejde de figurer mv., som I er enige om, I skal bruge til at skabe overblik.

Du kan finde hjælp til hvilke figurer mv. og nøgletal, der kan hjælpe med at skabe overblik, i værktøj 6.

Hent værktøj 6: Figurer og tabeller til overblik over lønninger baseret på bagsideoplysninger (pdf)

Du kan også bruge værktøj 7: Socialpædagogernes lønberegner til at skabe overblik.

I kreds Midtsjælland anvendes værktøjet LIVA til at beregne lokalløn. Kontakt derfor kreds Midtsjælland, hvis du er TR i denne kreds.

Hent værktøj 7: Lokallønsberegneren – nøgletal for lokalløn (pdf)

Print alle materialerne til lokale lønforhandlinger