Socialpædagogerne mener, at der skal være åbenhed om de lokale lønforhandlinger, og at du og personalegruppen (dem du er tillidsrepræsentant for) sammen fastsætter jeres lønkrav til forhandlinger. Der er aldrig penge nok, så I har brug for at prioritere, hvem der står først i køen for at få lønforbedringer. Og I skal også beslutte, hvor store lønforbedringer I vil rejse krav om. Det er også en god ide at få overblik over lønstatistikken, som bl.a. kan være en god hjælp, når du og personalegruppen skal beslutte jeres lønkrav.

Når du og personalegruppen skal fastlægge lønkrav, er det et godt udgangspunkt at se på, hvad andre får i løn, så I har overblik over, om I er højt- eller lavtlønnede i forhold til andre. Når I skal sammenligne lønninger, bør I sammenligne med ansatte, der har ca. samme erfaring og som arbejder i samme område af landet. Til det brug kan du trække en lønstatistik i KRL (Kommunernes og Regionernes Løndatakontor).
Hvis statistikken fx viser, at jeres lønninger er relativt lave sammenlignet med andres, så kan det bruges som argument for jeres lønkrav. Statistikken er ikke en facitliste, men kan give jer et grundlag for fastlægge størrelsen af jeres lønkrav.

I værktøj 8 finder du en vejledning i, hvordan du udarbejder statistikken og en læsevejledning i brug af statistikken.

Hent værktøj 8: Hvad er lønnen i sammenlignelige stillinger på dit lokale arbejdsmarked? (pdf)

Hvis du vil gøre brug af statistikken i lønforhandlingen, bør du udlevere og gennemgå den med din forhandlingsmodpart/leder før selve lønforhandlingen.

I aftalerne om lokal løndannelse indgår aftaler om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger, som fastlægger indholdet i de aftalte lønstatistikker til lokale lønforhandlinger. Statistikaftalerne er ikke helt ens i kommuner og regioner. Statistikken er blandt andet god at bruge til at beregne lokallønsprocent (dvs. lokale tillæg i procent af nettoløn) og til at sammenligne gennemsnitsløn for socialpædagoger med andre faggrupper som fx daginstitutionspædagoger. Du kan læse nærmere om statistikkerne og finde vejledninger til brug af dem i værktøj 9.

Hent værktøj 9: Den aftalte lønstatistik til lokale lønforhandlinger (pdf)

Inden du og personalegruppen mødes og fastlægger jeres lønkrav til den kommende lønforhandling, er det en god ide, at du indsamler lønkrav fra personalegruppen. Du kan bruge værktøj 10 til at indsamle lønkrav. Husk at skemaet ikke er en bestillingsliste, men et input til det møde i skal have i personalegruppen, hvor I fastlægger og prioriterer jeres fælles lønkrav.

Hent værktøj 10: Skema til indsamling af lønkrav (pdf)

Når I skal prioritere lønkrav i personalegruppen, og også når du efterfølgende skal forhandle, er det vigtigt at have gode begrundelser for lønkravene. Du kan støtte dig til værktøj 11.

Hent værktøj 11: Den gode tillægsbegrundelse (pdf)

Print alle materialerne til lokale lønforhandlinger