Der er ikke aftalt forlodsfinansiering til lokal løndannelse siden 2010. Der vil dog næsten altid være noget at forhandle om, eftersom der ofte vil være ledige penge i det såkaldte lokale økonomiske råderum. Der vil fx være penge til rådighed, hvis en erfaren medarbejder med mange lokale tillæg går på pension og bliver erstattet af en nyuddannet medarbejder, der endnu ikke har opnået aftale om lokalløn.

I nogle kommuner og regioner udmeldes fx, at der er 0,25 % til lokalløn, som skøn for hvor meget, der er til rådighed i det lokale økonomiske råderum, som konsekvens af personaleomsætning mv.

Det er ikke altid, at du som TR kan få oplyst af din leder, hvor mange midler, der er i det lokale økonomiske råderum til at forhandle om. Og nogle gange kan det være, at der er flere midler, end din leder er opmærksom på. Det kan også være, at du har fået en melding om, at: ”Der er desværre ingen penge til lokalløn i år”.

Det er en god ide, i god tid inden lønforhandlingen, at du sammen med din leder/forhandlingsmodpart skaber dig et overblik over det lokale økonomiske råderum. Du kan støtte dig til værktøj 12. Du kan også bruge værktøj 7 og 9 ovenfor (gennemsnitligt lokalt tillæg og lokallønsprocent).

Hent værktøj 12: Det lokale økonomiske råderum (pdf)

Du skal altid i forhandlinger overveje, om du vil tage en diskussion om det økonomiske råderum, da erfaringerne viser, at det ikke altid er forhandlingsstrategisk "snedigst". Hvis du på forhånd ved, at drøftelsen ender med ”der er ingen penge”, så kan det være bedre at lægge fokus et andet sted, og så lade det være din leders problem at skaffe penge til lokalløn. Du kan i stedet fx fokusere på lønstatistikken, hvis den viser, at jeres lønninger er lave sammenlignet med andres.

Print alle materialerne til lokale lønforhandlinger