Det gælder også i lønforhandlinger om at ende med en aftale, som både du, dem du har forhandler for og også din modpart/leder er tilfredse med.

Hvis jeres forhandling ender med en aftale, er der en række punkter, som det er vigtigt at få med, når I skriver aftalen ned. Du kan støtte dig til værktøj 13.

Hent værktøj 13: Det gode forhandlingsreferat (pdf)

Nogle gange kan I ikke blive enige om en aftale. Hvis du står i den situation, er det en god idé at søge råd og vejledning i kredsen om, hvad du skal gøre. Og det er vigtigt, at du taler med din forhandlingsmodpart/leder om jeres uenighed, sådan at I kan fastholde et godt forhandlingsklima, selvom I er uenige. Det er vigtigt at være enige om, hvad I er uenige om. Hvis jeres forhandling ender med, at I ikke kan blive enige om en aftale, er der ligeledes en række punkter, det er vigtigt at få med i et uenighedsreferat. Du kan støtte dig til værktøj 14.

Hent værktøj 14: Det gode uenighedsreferat (pdf)

Når I har afsluttet en lønforhandling, er der endnu et par ting der skal gøres. Du bør bl.a. aftale med din forhandlingsmodpart/leder, hvordan resultatet skal udmeldes til personalegruppen. Og det er også vigtigt, at du husker at fremsende kopi af lønaftaler til kredskontoret. I værktøj 15 finder du gode råd til, hvad du skal huske at gøre efter lønforhandlingen.

Hent værktøj 15: Hvad gør du efter forhandlingen? (pdf)

Hvis de lokale parter ikke kan blive enige om lokal løndannelse, har de faglige organisationer, kommunerne og regionerne aftalt et konfliktløsningssystem. Systemet kaldes tvistløsning og du finder en beskrivelse heraf på TR-portalen under ”Værd at vide” og emnet ”Løn”.

Print alle materialerne til lokale lønforhandlinger