Denne vejledning er udarbejdet til tillidsrepræsentanter i kommuner og i regioner, som skal forhandle løn for ansatte i basisstillinger. Det er meningen med vejledningen, at den skal kunne bruges som opslagsværk til lokale lønforhandlinger, fra start til slut. Vejledningen er opbygget således, at der først præsenteres værktøjer til forberedelsesfasen før lønforhandlingen, og dernæst præsenteres værktøjer til under og efter lønforhandlingen.

I denne vejledning kan du finde værktøjer til lokale lønforhandlinger for ansatte i basisstillinger, dvs.:

  • Den årlige lønforhandling
  • Lønforhandlinger i forbindelse med ny ansættelser
  • Lønforhandling i forbindelse med genforhandling af tillæg/midler der frigøres, fx i forbindelse med omorganiseringer og bortfald af tidsbegrænsede funktionstillæg mv.

Socialpædagogerne har på mange områder - men ikke alle - uddelegeret aftaleretten til TR i forhold til lokale lønforhandlinger for ansatte i basisstillinger. Hvis aftaleretten er uddelegeret til dig, så indgår du aftaler på vegne af Socialpædagogerne. Er du i tvivl om, du har kompetencen, skal du spørge i din kreds.

I forhold til andre lokale forhandlinger, som fx særlige problemstillinger som vilkårsændringer mv., er det Socialpædagogernes lokale kreds, som skal forhandle og indgå aftaler, og du skal derfor søge rådgivning hos kredsen. Hvis du på nogen måde er i tvivl om hvorvidt du har forhandlings- og aftaleretten i en forhandling, skal du altid kontakte kredsen.

Socialpædagogerne varetager medlemmernes interesser. I forhold til lokale lønforhandlinger er det imidlertid sådan, at de også omfatter eventuelle ikke-medlemmer på arbejdspladsen. Du er derfor forpligtet til at forhandle og aftale løn også for ikke-medlemmer, hvis arbejdsgiver fremsætter forslag herom. Men du er (selvfølgelig) ikke forpligtet til selv at fremsætte forslag om lønforbedringer til ikke-medlemmer. En lønforhandling er på den anden side en god anledning til at tale medlemskab med et ikke-medlem.

God forberedelse og godt overblik over forhandlingen fra start til slut har stor betydning for at opnå et godt forhandlingsresultat. Værktøj 1 giver dig overblik over forhandlingsprocessen og opsummerer de vigtigste praktiske råd til før, under og ved afslutning af en lønforhandling.

Hent værktøj 1: Overblik og praktiske råd til lønforhandlinger - før, under og ved afslutning (pdf)

Inden du kaster dig over værktøjerne, skal du som det allerførste skaffe dig overblik over lønsystemet som sådan, dvs. de rammer mv. for lokal løndannelse, som er fastsat i overenskomster og aftaler. Dette overblik finder du på TR-portalen under ”Værd at vide” og emnet ”Løn”. Her kan du læse om lokallønsaftalernes bestemmelser om årlige lønforhandlinger, procedureaftaler og tvistløsningssystemet mv.

Print alle materialerne til lokale lønforhandlinger