Reglerne omkring procedure for lokale lønforhandlinger er ikke helt ens i kommuner og regioner.

Drøftelser i regionerne

På det regionale område er det forudsat i aftalen om lokal løndannelse, at samtidig med det øverste MED-udvalg har en lønpolitisk drøftelse, skal der ske drøftelser om at indgå eller ændre en eventuelt allerede indgået procedureaftale.

Procedureaftalen skal skabe de bedste forudsætninger for de lokale forhandlinger – ikke mindst dem, der foregår på arbejdspladsniveau.

Procedureaftalen indgås mellem organisationerne i den pædagogiske branche og regionen. Det er organisationernes kredse eller afdelinger, der forhandler med den regionale arbejdsgiver.

Procedureaftalen skal indeholde oplysninger/bestemmelser om en lang række forhold: 

  1. Hvem, der er bemyndiget til at indgå lønaftaler for arbejdsgiver og for organisationerne
  2. Tidsfrister og regler for de årlige forhandlinger
  3. Tidsfrister og regler for forhandlinger i forbindelse med nyansættelser, væsentlige stillingsændringer og andre omstruktureringer
  4. Hvilke oplysninger, der skal udveksles i forbindelse med forhandlinger under pkt. 2 og 3
  5. Formidling af aftaleresultater
  6. Opsigelse af procedureaftale

Hvis arbejdsgiver giver forhandlingsretten videre til decentralt niveau, skal den lokale procedureaftale også omfatte:

  1. Hvordan organisationernes aftaleret kan udøves, hvis den ikke kan delegeres til lokal TR
  2. Hvordan lokale uenigheder løses/håndteres

Drøftelser i kommunerne

På det kommunale område er det ikke obligatorisk at indgå en procedureaftale.

Men det anbefales i den overordnede aftale, at der fastlægges en proces for de lokale lønforhandlinger om frister og regler med videre. Det kan i praksis være samme forhold, som gælder på det regionale område.

Også på det kommunale område er det Socialpædagogernes kredse, som forhandler eventuelle procedureaftaler.

Gennemskuelige forudsætninger

Hvis arbejdsgiveren delegerer forhandlings- og aftaleretten til decentralt niveau, bør der være klarhed over vigtige lokale forhold. For at de lokale parter kan løse forhandlingsopgaven, bør der være klarhed over:

  1. Principperne for den lokale lønøkonomi på institutionsniveau Kan gøre lønøkonomien gennemskuelig. Hvilket lokalt, samlet økonomisk råderum er der at forhandle om?
  2. Hvilke løn- og personalepolitiske kriterier og elementer, der kan og bør inddrages (lønpolitisk drøftelse) Gør det muligt at påvirke, hvordan lokale lønmidler bruges Kredsen skal før forhandlinger overveje lønpolitikken sammen med TR’er og ledere.
  3. Hvilke initiativer, der evt. skal tages for, at de lokale parter er uddannet til at varetage forhandlingsopgaverne.

Arbejdsgiverne har ikke pligt til at indgå en aftale, der giver klar besked om de lokale forudsætninger. Men med det nødvendige pres fra kredsen og den pædagogiske branche er det muligt langt de fleste steder at få en aftale. Fællesaftalerne om lokal løndannelse er indgået af fem organisationer i den pædagogiske branche, som også kan støtte hinanden i det videre arbejde med at forhandle diverse aftaler på plads.