Her ser du en gennemgang af de fire byggesten i løndannelsen:

  1. Grundløn
  2. Funktionsløn
  3. Kvalifikationsløn
  4. Resultatløn

Det er grund-, funktions- og kvalifikationsløn, der har absolut størst betydning for den enkelte kollegas løn. Resultatløn anvendes kun sjældent.

Lønpolitiske drøftelser skal gennemføres en gang om året. Se procedurerne for forhandlinger og for det økonomiske råderum under emnet Lønforhandlingsværktøjer

De fire byggesten

På det kommunale og det regionale område har organisationerne eller deres tillidsrepræsentanter retten til at aftale løn. Arbejdsgiveren skal altså indgå en aftale med Socialpædagogerne eller dig som TR, når der skal forhandles løn.

Det sikrer mere gennemskuelige retningslinjer og en mere retfærdig løndannelse for den enkelte end på det private arbejdsmarked, hvor det ofte kun er ledelsen og den enkelte medarbejder, der aftaler lønnen.

Socialpædagogerne er omfattet af to fællesaftale om lokal løndannelse:

Aftalerne er indgået mellem henholdsvis KL og Danske Regioner på den ene side og organisationerne i den pædagogiske branche (BUPL, FOA, Socialpædagogerne, 3F og Dansk Metal) på den anden. Der er forskelle mellem aftalerne, men de centrale grundprincipper er ens.

Der er fire byggesten i Ny Løn – det system, der flyttede store dele af lønnen fra centrale til lokale aftaler fra 1998 og frem. De fire byggesten er: